Friday, September 10, 2010

rendang wah

sejak i kahwin ngan my mr.hubby laling,tiap2 thn kalo time raya my MIL mesti masak rendang daging hitam nih utk dimakan ngan lemang.

kenapa nama dia rendang wah?..well,ikut cite mr.hubby..rendang ni resipi arwah aunty dia.arwah tu diaorg panggil Wah..that's why la terus lekat nama rendang wah;)



i start belajar masak rendang ni dh lama tau...sejak tahun lepas!..hahaha...giler keji,kan?..sembilan tahun kawin,br le daku terhegeh2 tnya MIL resepi&camna cara nk buatnya.dulu2 kalo mak masak,dtg dekat pun tidak;)

nak masak rendang ni sap2 soi je..tp yg renyah sikit(sikit je la..)is daging tu lepas direbus,kena tumbuk bg dia leper dulu.

i nak bg resepi rendang nih,tho uols x tanya..hehe(sukahati i la kan..dh nama pun belog i..peace!)

bahan2:
*1 kg daging
*kicap pekat(selalu kami guna brand kipas udang sbb cap ni mmg holiau)
*5 sudu bsr cili kering diblend(kalau nk pedas,tambah la lg cili)
*5 ulas bawang besar(diblend)
*sedikit gula batu
*1/2 cwn air asam jawa
*minyak utk menggoreng

cara2:
*rebus daging sampai empuk
*potong(hiris)daging yg dh direbus&tumbuk
*panaskan minyak
*gaulkan daging dengan kicap(biar sampai daging tu disalut penuh ngan kicap)
*goreng daging&angkatkan
*masukkan cili giling~biarkan sampai agak masak
*masukkan bawang~kacau&biarkan dlm 5 minit
*masukkan air asam jawa
*masukkan gula batu
*masukkan daging~biarkan sampai agak kering







..ni rupa daging yg dh digoreng..










...biar atas api kecik sampai la kuah dia agak kering..





...siap sudah..kali ni i buat 2 kilo daging:)



sekian,selamat mencuba;)

No comments: