kenapa nama dia rendang wah?..well,ikut cite mr.hubby..rendang ni resipi arwah aunty dia.arwah tu diaorg panggil Wah..that's why la terus lekat nama rendang wah;)
i start belajar masak rendang ni dh lama tau...sejak tahun lepas!..hahaha...giler keji,kan?..sembilan tahun kawin,br le daku terhegeh2 tnya MIL resepi&camna cara nk buatnya.dulu2 kalo mak masak,dtg dekat pun tidak;)
nak masak rendang ni sap2 soi je..tp yg renyah sikit(sikit je la..)is daging tu lepas direbus,kena tumbuk bg dia leper dulu.
i nak bg resepi rendang nih,tho uols x tanya..hehe(sukahati i la kan..dh nama pun belog i..peace!)
bahan2:
*1 kg daging
*kicap pekat(selalu kami guna brand kipas udang sbb cap ni mmg holiau)
*5 sudu bsr cili kering diblend(kalau nk pedas,tambah la lg cili)
*5 ulas bawang besar(diblend)
*sedikit gula batu
*1/2 cwn air asam jawa
*minyak utk menggoreng
cara2:
*rebus daging sampai empuk
*potong(hiris)daging yg dh direbus&tumbuk
*panaskan minyak
*gaulkan daging dengan kicap(biar sampai daging tu disalut penuh ngan kicap)
*goreng daging&angkatkan
*masukkan cili giling~biarkan sampai agak masak
*masukkan bawang~kacau&biarkan dlm 5 minit
*masukkan air asam jawa
*masukkan gula batu
*masukkan daging~biarkan sampai agak kering
..ni rupa daging yg dh digoreng..
...biar atas api kecik sampai la kuah dia agak kering..
...siap sudah..kali ni i buat 2 kilo daging:)
sekian,selamat mencuba;)
No comments:
Post a Comment