bhn2:
a)1 tin susu cair
b)3 sudu bsr susu pekat
c)1 sudu teh esen vanila(stgh sudu pun bole)
d)1 sudu teh pewarna kuning telur(yg ni x nk bubuh pn x pe sbbnya tujuan dia cuma nk kasik caramel 2 nmpk kuning sikit je)
e)5-6 biji telur(size B paling elok)
f)5-6 sudu besar gula(utk dicairkan)
cara2:
#blendkan bhn a-e sampai sebati(mixture nih akan jadi sgt ceroi/cair)
#cairkan gula atas api yg kecik(kena kacau selalu takut nnti gula hangus)
#tuang gula dlm loyang
#tuang bhn yg dh diblend dlm loyang
#kukus atas api yg sederhana kecik dlm 20-25 minit(nk tau dh masak atau x,cucuk caramel tu..kalo x melekat maknanya dh masak)
#biarkan sejuk sekejap&masuk dlm fridge
..."pelakon2 utama":)
...kacau sentiasa supaya x hangit..
..dh cair,terus masuk dlm loyang sbb kalo lmbt nnti gula tu keras..
...tuang mixture yg dh diblend dlm loyang..pakai loyang yg kecik je cukup..
...masukkan dlm pengukus(sblm tu,panaskan pengukus dulu)
...tutup dgn kain utk elakkan air/wap jatuh atas caramel
...siap sudah...
selamat mencuba...(macam la ada org yg nk cuba resepi i nih.LOL!)
2 comments:
aku akan cuba rasa leh? ...nanti aku balik nanti ko buatkan yek....
mo man tai..roger aku kalo ko blk red hill;)
Post a Comment